Ensimmäinen suomalainen polkujuoksukirja julki huhtikuussa

polkujuoksukirja

Polkujuoksukirja on harrastajan aarreaitta

Ensimmäinen suomalainen polkujuoksukirja näkee päivänvalon huhtikuussa. Kirjan ovat kirjoittaneet Vaarojen Maratonia vuodesta 2007 asti luotsannut Heikki Hamunen sekä huippusuunnistaja Hannu Airila.

”Unelma polkujuoksukirjan kirjoittamisesta on elänyt jo pitkään, ja syksyllä palaset loksahtivat sen suhteen kohdilleen. Polkujuoksun suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina valtavasti, ja nyt tuntui olevan oikea aika kirjan tekemiselle”, Hamunen kertoo ja jatkaa: ”Kirjan kirjoittaminen on yksi tapa kiittää polkujuoksuyhteisöä niistä hienoista hetkistä, joita olen tähän mennessä saanut kokea lajin parissa.”

Maajoukkuetason suunnistaja Hannu Airilan harjoittelusta merkittävä osa tapahtuu poluilla. Lisäksi Airila on ollut aktiivisesti mukana eri polkujuoksutapahtumien järjestämisessä. ”Polkujuoksun lajikulttuuri Suomessa on vielä nuorta. Kirjan kirjoittaminen ja laadukkaiden tapahtumien järjestäminen on minulle tapa edistää suomalaista polkujuoksukulttuuria”, Airila kertoo. ”Polkujuoksuun liittyy luonnossa liikkuminen, ajatusten raikkaus ja uusien reittien löytämisen ilo. Kirjan myötä pystymme jakamaan näitä kokemuksia entistä laajemmalle joukolle.”

Yhteisöllinen projekti

Hamunen korostaa, että vaikka kirjan kannessa on kahden kirjoittajan nimi, kirjassa ei ole kyse vain kahden miehen projektista. ”Polkujuoksu on yhteisöllinen laji, mikä näkyi vahvasti myös kirjantekoprosessissa. Lajitoverit auttoivat merkittävästi oman alueensa parhaiden reittien listaamisessa, ja kirjaan haastatellut harrastajat jakoivat auliisti omia vinkkejä ja kokemuksiaan. Kaiken kaikkiaan kirjan sisältöön on yhteenveto yli 30 henkilön panoksesta”, Hamunen kuvailee.

”Kirjaprojektissa tavoitteenamme on välittää lajitietoutta ja neuvoja innostavaan tyyliin, koska polkujuoksu on intohimolaji. Lopputuloksen kannalta on tärkeää, että saimme kuvitukseen apua huippukuvaaja Aapo Laihon galleriasta. Loistavien kuvien avulla voi levittää polkujuoksuun liittyviä tunnelmia”, Airila kertoo.

Suomen parhaat polkureitit

Polkujuoksukirja on 160-sivuinen opas polkujuoksun harrastajille ja lajiin tutustuville. Kirjassa käydään läpi lajin historiaa, tutustutaan polkujuoksussa käytettävien varusteiden ominaisuuksiin ja opastetaan lajin harjoitteluun liittyvissä asioissa. Lisäksi kirjassa on omat asiantuntijalukunsa polkujuoksijan ravintoon sekä psyykkisiin taitoihin liittyen. Asiantuntijoina ovat toimineet itsekin poluilla viihtyvät Itä-Suomen yliopistossa urheiluravitsemusta opettava dosentti Jaakko Mursu sekä psykologian maisteri ja urheilupsykologi Saara Grönholm.

Polkujuoksun harrastuspaikat ovat tähän asti olleet paljon perimätiedon varassa. Kirjassa on esitelty kymmenen vierailun arvoista polkujuoksukohdetta etelärannikolta Lappiin sekä paikallisten harrastajien suosittelemia reittejä suurimpien suomalaisten kaupunkien ympäristössä. Kaiken kaikkiaan kirjassa on esiteltynä 50 kohdetta sijaintikarttoineen ja navigointiosoitteineen, joten se tarjoaa uusia reittejä löydettäväksi kokeneemmallekin polkujuoksijalle.

Kirjan ilmoitettu julkaisupäivä on 19.4. Kirjan (ovh 38 €) voi ennakkotilata tarjoushintaan Premiumsportin verkkokaupasta hintaan 26,90 € ilmestymispäivään asti.