Ennätyksellinen NUTS Karhunkierros alkaa – kärkipään ennakointia

FQ4A8301

Auringonpaistetta ja kuivia polkuja, siinä tämän vuoden NUTS Karhunkierroksen olosuhteet. Kuva: Aapo Laiho 2016

Suomen polkujuoksukevään suuri puheenaihe ja monen polkujuoksuaktiivin kevätkauden päätavoite NUTS Karhunkierros juostaan tänä vuonna vaihteeksi kesäoloissa. Reitti on toukokuun lämpöaallon jäljiltä harvinaisen kuivassa ja nopeassa kunnossa, joten juoksijoilta on lupa odotaa huipputuloksia.

Lähtölistoilla on päivää ennen starttia yli 2200 nimeä, joten tulossa on todennäköisesti tähän mennessä Suomen suurin polkujuoksukisa. Oulangan kansallispuiston upeat maisemat, Rukan erinomainen kisakylä, Karhunkierroksen myyttinen haaste ja NUTS:in loistavat järjestelyt ovat lyömätön yhdistelmä, eikä olisi ihme, vaikka tapahtuma kasvaisi lähivuosina vielä paljon isommaksi.

Urheilullisesti kisa on tänä vuonna mielenkiintoisempi kuin koskaan. Kovia juoksijoita on lähdössä kaikille matkoille, ja kamppailu kärkisijoista on varmasti jännittävä joka lähdössä.

Erityinen mielenkiinto kohdistuu pisimmälle 160km:n Ultra Trail Tour Finland -matkalle, joka starttaa perjantaina klo 12:00, ja lauantain 53km:n BUFF Trail Tour Finland -osakilpailuun.

Tuplakarhua lähtee selättämään peräti 117 juoksijaa, joista naisia on 18. Mukana on monta lyhyemmillä matkoilla kunnostautunutta juoksijaa ensimmäisellä satamailisellaan ja kokeneita mestareita, joiden suoritusvarmuus on omaa luokkaansa.

53km:lla jännitystä puolestaan luo avoin tilanne: matkaan lähtee ennätysmäärä juoksijoita, mutta osa huipuista kisaa samaan aikaan muualla tai antaa syystä tai toisesta muuten tasoitusta. Tämä jättää tilaa yllätyksille ja tiivistää kisaa kärjessä.

Jututimme osaa ennakkosuosikeista ja keräsimme muutamia kommentteja kisasivun uutisista ja juoksijoiden somekanavilta. Kiinnostavaa on huomata, kuinka moni ennakkosuosikki odottaa kisakokemusta innolla ja kertoo lähtevänsä nauttimaan matkasta ilman varsinaisia sijatavoitteita. Siinä on hyvä ohjenuora kaikille osanottajille onnistuneen juoksun tekemiseen.

Tässä ennakointia matkakohtaisesti:

31km naiset

Suosikkeina matkaan lähtevät viime vuoden kakkonen Reetta Peltonen, suunnistuspuolella näyttönsä antanut Mari Väänänen, ja reittiennätystä vuodelta 2015 hallussaan pitävä Annika Vaara. Myös Niina Jämsénillä on kärkitaistossa sanansa sanottavana.

Tavoitimme Reetta Peltosen, joka kertoi pitäneensä kuntoa yllä hiihtämällä juoksijan polven estettyä juoksut huhtikuun alkuun asti. Lisäksi pari viikkoa sitten iskenyt flunssa sai Peltosen arvuuttelemaan kuntoaan.

— Nyt vointi on onneksi jo parantunut, mutta saa nähdä, mikä lauantain kisakunto on. Tavoitteenani oli parantaa viime vuoden aikaa ja sijoitusta, mutta flunssan jälkeen täytyy vain lähteä tekemään omaa suoritusta kaikessa rauhassa ja katsoa, mihin se riittää.

— Tarkoitukseni oli alunperin juosta Trail Tour -matka niin täällä kuin Bodomilla, mutta juoksijan polven takia en ehtinyt riittävän hyvään kuntoon, ja vaihdoin suosiolla lyhyemmille matkoille, valotti Peltonen matkavalintaa.

31km miehet

Reittiennätyksen haltija Eetu Nordman herkisteli Karhunkierrokselle La Palmalla Transvulcanian ultralla.

— Se oli raskas reissu, ja on hieman arvoitus, miten kova juoksu kulkee kahden viikon palautuksella. Meininki kuitenkin hyvä, ja jalat ovat terveet, ei enää mitään kolotuksia.

Mahdolliseen ennätyksen parantamiseen mies suhtautuu kaksijakoisesti.

— Uskon että tulee hyvä suoritus, ja keli on aika hyvä, mutta reittienkka vaatisi selvästi kovempaa vauhtia kuin 2016, koska Juuman huoltopiste tekee noin kilometrin lisälenkkiä, mieti Nordman.

Miesten 31km:n toinen suosikki on aiempina vuosina BUFF Trail Tour -matkoilla tasaisen hyvin vetänyt Jussi Kumpula, ja kärkipäähän odotamme myös viime tipassa 80km:lta vaihtanutta Italian Tommaso Scaletia.

53km naiset

Viime vuoden BUFF Trail Tourin suvereeni hallitsija Maija Oravamäki panosti talvella pitkänmatkan hiihtoihin, ja on vasta pääsemässä juoksuvauhtiin.

— Kevättalven 220-kilometrinen kisa veti kunnon monttuun, josta on nyt pikku hiljaa kiivetään ylös. Jalat eivät vieläkään ole priimaa, mutta kisoihin lähteminen aina sytyttää, ja Ruka on vähän niin kuin kotikisa, totesi oululainen Oravamäki.

Bodom Traililla kuudenneksi sijoittunut Oravamäki on raskaista jaloista huolimatta vahva ehdokas ottamaan BUFF Trail Tourin johtopaikan haltuunsa Rukan maalissa.

— Bodomin raskaan taaperruksen jälkeen olen pyöräillyt ja tehnyt lyhyitä pk-lenkkejä. Viime lauantaina kävin juoksemassa Callio Extreme Runin. Se oli ihan ok suoritus, kun alusta oli kova ja vauhti maltillinen.

Callio Extreme Runin lähtö oli Pyhäsalmen kaivoksen pohjalla, ja 11km:n reitillä oli nousua 1410m, joten uskomme Maijan päässeen nyt aivan konkreettisesti pois montusta.

Muista naisten suosikeista poimimme kovan suunnistajakolmikon Riina Kuuselo, Sonja Kyrölä, Jenni Laine sekä Trail Tourin kisoissa ajoittain väläytelleet Marjo Snellmanin ja Mirva Purkusen. Laineella on viime vuodelta puolustettavana neljäs sija, ja Purkunen taas lähtee matkaan Oravamäen jälkee toiseksi parhailla BTTF-pisteillä.

53km miehet

Miesten pelikenttä on avoimempi kuin koskaan. Bodom Trailin mittarilla kovimpana matkaan lähtee Pekka Itävuo, jonka odotuksissa on kauden tähän mennessä paras suoritus.

— Taktiikkana on katsoa vähän mitä muut tekevät ja tehdä sitten sen perusteella omat ratkaisut, arveli Itävuo kisan alla.

Itävuon tarkkailuun pääsee ainakin Toni Valido, joka on lyhyillä matkoilla paukutellut keväällä ennätyksiä uusiksi. Miehen menoa kuitenkin varjostaa jo kuukausia vaivannut nilkka, joka on fysioterapian avulla pysynyt jotakuinkin juoksukelpoisena.

— En ole tehnyt yhtään yli 23km:n lenkkiä sitten helmikuun, joten 53km on siis kysymysmerkki. Kisassa lähden kovaa alusta ja katsotaan riittääkö veto ja jalka loppuun. Voitto on tavoite, totesi Valido, jonka vauhtireservi siihen varmasti riittää.

Kärkisijoja kärkkyvvät myös viime vuoden nelonen Kai Reiman ja Arto Nissinen, Tuomas Keisteri, Markus Rannankari, ja Joni Seppä. Mielenkiintoista on nähdä myös 160km:n reittiennätyksen haltijan Mikael Heermanin veto pikamatkalla.

Toinen mielenkiintoinen nimi lähtölistalla on huipputriathlonisti Teemu Lemmettylä, joka on vähitellen siirtynyt maastoon ja poluille. Miehen polkujuoksumeriiteistä löytyy mm. viime vuoden Vaarojen Maratonin kymmenes sija.

— Tutustuin polkujuoksuun kuusi vuotta sitten maastotriathlonprojektin kautta, ja olen käynyt muutaman kerran Vaarojen Maratonilla. Polkujuoksu on nastaa, koska siinä ei juosta pelkästään omaa kuntoa vastaan kuten tiellä ja triathlonissa, vaan tekniikka on isossa osassa.

— Karhunkierros on minulle valmistautumista kolmen viikon päästä Skotlannissa käytävään Celtman -extremetriathloniin. Lähden siis kisaan treenimielellä, ja tekniikassani on sen verran parantamisen varaa, että en pysty juoksemaan liian kovaa. Painossakin annan reilusti tasoitusta oikeille juoksijoille. Kymmenen sakkiin voisi silti hyvänä päivänä yltää, tuumi Lemmettylä matkalla kohti Rukaa.

80km naiset

Naisten täyden Karhunkierroksen pelikenttä on ennakkoon varsin avoin, ja kärjessä on tilaa uusille nimille.

Lähtölistalta suosikeiksi nousevat viime vuoden Nuuksio70:n kakkonen Mia Tuoriniemi ja tänä keväänä Sipoonkorpi Trailin 30km voittanut Riikka Jauhiainen.

Pidämme myös kovasti peukkuja Asta Heikkalalle, jonka talvitreeni Rovaniemellä on näyttänyt vakuuttavalta.

— Tavoitteena on saada mukava kisa lähdöstä maaliin. Talvi on mennyt treenien puolesta ihan hyvin, joten olo on luottavainen, kertoo Heikkala kisan aattona.

80km miehet

Reitin ennätysmies Tero Ruokolainen lähtee matkaan selvänä ykkössuosikkina. Viime vuoden haastavissa oloissa ja Juuman reittimuutoksen takia pidemmällä reitillä mies juoksi aivan vuoden 2016 ennätyksensä tuntumaan.

— Valmistautuminen on sujunut hyvin, ja lähden luottavaisella ja iloisella mielellä matkaan. Reitti on tuttu ja turvallinen, ja lumeton. Tämä antanee mahdollisuuden reittienkan parantamiseen, tosin se vaatii onnistuneen suorituksen ja hyvän juoksupäivän. Mieli on odottavainen ja tossu rennon riehakas.

— Mielenkiintoista nähdä, mitä vauhtia äijät lähtevät liikkeelle ja mikä on oma flow suhteessa muihin. Tulee hieno päivä aivan varmasti. Rukalla nähdään ja tsemppiä kaikille, toivotti Ruokolainen lopuksi.

Ruokolaisen vauhtia mittaa Miikka-Pekka Rautiainen, jonka talvikautta tosin haittasivat jalkavaivat.

— Ajatuksena on lähteä nautiskelemaan, mutta kyllähän vanha koira sen tietää, että kun lappu on rinnassa, niin voittoa lähdetään hakemaan. Lähden vetämään omaa juoksua, ja jos jalka tuntuu hyvältä, niin toki isken parhaan mukaan.

Muita miehiä kärkispekulaatioissa ovat Jussi Jalkanen, sekä venäläiset Maxim Voronkov ja Anton Kalashnikov. Asiantuntija-arvioissa myös Anssi Auvisen mahdollisuuksia pidetään hyvinä.

160km naiset

Tänä vuonna naisten pisimmän matkan kisasta on tulossa kovempi kuin koskaan. Saara Päätalo lähtee puolustamaan reittiennätystä ja voittoputkeaan hyvin sujuneen harjoituskauden jälkeen.

— Lähden kisaan toiveikkaana parantamaan aikaani. Toki tärkein tavoite on, kuten aina ennenkin, nauttia matkalla olosta ja juoksemisesta, kertoi Päätalo odottavaisena. Matkasta nauttiminen onkin hyvä tavoite kaikille NUTS Karhunkierroksen juoksijoille.

Päätalo saa tällä kertaa kovia kirittäjiä, sillä viime vuoden 80km:n voittaja Piia Siitonen on nyt tuplaamassa panoksensa, BUFF Trail Tourin viime vuoden kolmonen Sanna Viitanen etsii uusia rajoja kunnolleen 160km:lta, ja MM-kisoja myöten kunnostautunut Mira Hämäläinen-Iho on myös viivalla.

Kun tähän lisätään Päätalo seurakaveri, viime kesän NUTS Pallaksen 134km:n voittaja Jaana Hylkinen ja kolmonen Lotta Puttonen sekä maantie- ja rataultrien huippunimi Heli Lehtinen, on koossa niin kova kaarti naisia, ettei ole ennen Suomen pitkän matkan polku-ultrissa nähty.

160km miehet

Edellisten voittajien Mikael Heermanin ja Juuso Simpasen tehtyä tuloslistalle tilaa muiden kisasuunnitemien takia astelee vedonlyöjien suosikkina lähtöviivalle Juha Jumisko, jonka kunto ja kokemus ei tällä matkalla lopu kesken. Mies itse tosin valitteli kärsineensä viime viikolla pienestä kevätflunssasta, ja suhtautui mahdollisuuksiinsa pidättyväisesti:

—  Tulee tiukka juosta edes top-viitoseen. Sen verran juoksuvoimaista porukkaa on viivalla, ja katsonkin olevani etukäteen kovimman kärjen takana. Olen kyllä katsellut reittiennätysväliajat etukäteen. Hyvänä päivänä uskon, että kykenen juoksemaan 20-22h väliin. Toivotaan, että tuolla ajalla olisi korkealla myös tuloslistassa, vaikka podium ei suoraan oma tavoite olekaan.

Todettakoon tähän väliin, että Juuso Simpasen viime vuoden voittoaika oli noin 23,5h, ja vaikka lähtölistalla onkin monta kovaa nimeä, vaatii pitkä matka varmasti veronsa, ja alle vuorokauden letkoissa on todennäköisesti juoksijoita melko harvassa.

Tähän viittaa epäsuorasti myös Jumisko itse kertoessaan odotuksistaan kisasta:

— Olen vahvasti fiilisjuoksija, ja nautin erityisesti yöllä juoksemisesta sekä hankalista hetkistä. Odotan todella paluumatkaa Hautajärveltä Rukalle, yön hämäriä tunteja jolloin olen yössä yksin tai ystävien kanssa nauttimassa Karhunkierroksen upeista maisemista ja koko ajan uupuvasta kropasta.

Mitä muihin suosikeihin tulee, toimitukseen on kuulunut huhuja Jaakko Eskelisen miehekkäistä treenimääristä, joiden odotamme kantavan Karhunkierroksella pitkälle. Ultramatkojen kärkisijoihin ja pitkään rasitukseen tottuneita ovat myös Juha Lehtonen, Antti Itkonen, Ossi Kokkonen ja Heikki Siivari. Lyhyemmiltä matkoilta vauhtireserviä ovat hankkineet mm. Matti Kivinen ja Pontus Backlund.

160km:n matka on kuitenkin niin kova rasitus, että matkan varrella käy varmasti kova karsinta, ja kisan ratkaisut nähdään todennäköisesti vasta siinä  vaiheessa, kun alkuvauhdit on rullattu loppuun ja yö on kääntynyt lauantain puolelle. Jäämme sitä jännittyneinä odottamaan.

Kisan reaaliaikainen tulos- ja GPS-seuranta löytyy osoitteesta https://nutskarhunkierros.fi/live/. Pallukoita kartalla perjantaista klo 12:00 alkaen.