Elämyksiä Suomen luonnossa, kansallismaisemia ja historiallisia kohteita tarjolla elokuun päätteeksi

20354086_1585516684801030_422465577_o

Kuva: Yyteri Sunset Beach Run

Elokuun viimeisenä viikonloppuna on paljon erilaisia vaihtoehtoja viettää Suomen luonnon päivää polkujuoksun parissa. Tapahtumia järjestetään kyseisenä viikonloppuna kuudella paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Lauantaina 26.8. Sastamalassa juostaan Pirunpolku, Loviisassa Brannin Trail, Jämsänkoskella Saunalenkki, Joensuussa Tritanium Trail Run ja illan päätteeksi Yyterissä Sunset Beach Run. Sunnuntaina 27.8. Lappeenrannassa käydään historiallisissa maisemissa Salpalinja Trail Run.

Pirunpolku, Sastamalan Ellivuori 26.8.

20150829_115517Kolmatta kertaa järjestettävä Pirunpolku kisataan Sastamalassa, Pirkanmaalla. Matkoja on tarjolla 11,4 ja 22,8km, pidemmällä matkalla kierretään sama lenkki kahteen kertaan.

Reitti kiertää Salonsaarta Pirunvuoren ja Ellivuoren välillä tarjoten monipuolista maastoa, helppoja ja nopeita polkuja, avokallioita, teknistä kivikkoa, pieniä kumpareita ja kierroksen lopulla kolme pitkää nousua Ellivuoren rinteitä huoltotietä ja hissilinjoja pitkin. Alue on pääasiassa mäntymetsää, ja polun varrelle sijoittuu muinaisrantaa ja näköaloja kansallismaisemaan Rautavedelle. 11km:n lenkillä on noin 440 nousumetriä.

Tapahtuman polut ja matkavaihtoehdot sopivat hyvin ensimmäistä kertaa polkujuoksuun osallistuvalle. Nopeat polut ja tekniset pätkät sekä pitkät nousut tarjoavat kuitenkin haastetta kokeneemmallekin juoksijalle. Monelle Pirunpolku onkin mainio tilaisuus valmistautua viikkoa myöhemmin järjestettävään Nuuksio Classiciin.

Kilpailun järjestämisestä vastaa paikallinen suunnistusseura Suunta-Sepot, ja reitin on suunnitellut Antti Lepistö. Tänä vuonna paikalle odotetaan noin sataa juoksijaa. Osallistujalistalla on jo Eetu Nordman ja Ville Maksimainen sekä muutama kovan luokan suunnistaja, joten luvassa on vauhdikas kisa.

Lepistö korostaa, että tapahtuma on suunnattu kaiken tasoisille juoksijoille. Kärkinimien lisäksi paikalle odotetaan juoksuporukoita eri seuroista ja ensikertalaisia. Reitin voi kiertää omaa tahtia kokemuksesta ja maisemista nauttien. Tarkoitus on jatkossa jakaa reittikarttaa yleiseen käyttöön ja pitää polku ahkerasti tallattuna.

Kilpailukeskus sijaitsee Hotelli Ellivuoren läheisyydessä. Osallistujat voivat halutessaan käyttää hotellin ja leirintäalueen palveluja.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Brannin Trail, Loviisa 26.8.

19956920_1951641121744869_2110029861970777227_oBrannin Trail on Loviisassa, Strömforsin ruukilla käytävä polkujuoksukisa. Paikka sijaitsee Itä-Uudellamaalla Kymijoen läntisimmän haaran varrella. Matkana on 10km, jonka voi juosta kilpailuna tai kuntosarjassa ilman ajanottoa. Haasteellinen ja vaihteleva reitti on kerännyt kiitosta jo parin vuoden ajan.

Alkuun reitti seurailee vanhaa rautatien pohjaa mutta nousee pian rikkonaisille ja haastaville Kukuljärven kallioille. Esihistoriallisten niittyjen kautta matka jatkuu hapottavaan Huuhkajanvuoren huiputukseen. Nousua matkalla kertyy 280m. Lukuisat nousumetrit ja rankka juoksualusta tekevät reitistä suhteellisen raskaan.

Brannin Trail sopii monen tasoisille juoksijoille, kokeneemmille raskas reitti tiukkoine nousuineen tarjoaa haastetta kun taas ensikertalaisille maltilla kierretty vaihteleva lenkki historiallisissa maisemissa on elämyksellinen tutustuminen polkujuoksuun.

Kisakeskus sijaitsee Strömforsin historiallisen ruukin alueella, mistä löytyy mm. uusi ulkoilmaurheilijan tukikohta Störmfors Outdoor Factory, kahvila ja muita matkailijoiden palveluita. Kilpailijoille on myös sauna ja uintimahdollisuus kisakeskuksen läheisyydessä. Samana viikonloppuna on Loviisan Wanhat Talot –tapahtuma, mikä tuo alueelle tuhansia kävijöitä ja paljon erilaista ohjelmaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Jämsänkosken Saunalenkki 26.8.

IMG_2137Keski-Suomessa Jämsänkosken Toijalanrannassa järjestettävässä Saunalenkissä on tarjolla lasten matkat 2/4km, aikuisten 8km sekä kuntosarja 4km. Reitillä on kovapohjaista polkua, pehmeää hiekkaa, juurakkoa sekä muutama nousu ja vauhdikas lasku.

Jämsänkosken saunalenkki on hyvän fiiliksen ja matalan kynnyksen polkujuoksutapahtuma, johon aivan kaiken ikäiset ovat tervetulleita. Juoksureitti kulkee Suomen kauneimmissa kangasmaastoissa ja on teknisesti helppo.

Osallistujien käytössä on telttapukuhuoneet ja juoksun jälkeen Toijalanrannan kyläyhdistys tarjoaa saunan ja kylvyn Kankarisvedessä. Kioski on myös avoinna tapahtumapäivän.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Tritanium Trail Run, Joensuu 26.8.

TritaniumTrailRun8Joensuussa, Pohjois-Karjalassa, käydään neljättä kertaa Tritanium Trail Run. Tarjolla on 20 ja 10km:n matkat, uutena mahdollisuutena on kerätä vähintään 3 hengen porukka joukkuekisaan 10km:lle.

Reitti kulkee Utranharjun jyrkkiä nousuja ja laskuja. 10km:n matkalla kertyy 350 nousumetriä. 20 km matkalla sama lenkki kierretään kahdesti. Alusta on pääasiassa kimmoisaa neulaspolkua, missä ei kivikkoja tai juurakoita löydy, sekä leveämpiä latupohjia.

Tapahtuma sopii eri tasoisille juoksijoille, ja joukkuekisa tuo lisää mielenkiintoa yksilökisan rinnalle. Joukkuekisaan voi osallistua myös sekajoukkuein.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Kalevan Rasti. Kilpailukeskus sijaitsee Lehmon koululla.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Sunset Beach Run, Yyteri 26.8.

20160902_202842(0) (1)Sunset Beach Run on uutuustapahtuma Porin Yyterissä, Satakunnassa. Yyterin hiekkarannalle ja sen läheisyyteen sijoitettu illalla juostava reitti on ainutlaatuinen Suomessa. Tarjolla on yksi 7km:n reitti, joka lähtee rannalta ja kulkee dyyneillä ja rantametsissä, nousumetrejä on vain 20. Reitin loppuosuudella viimeiset 2,5 km juostaan hiekkarannan rantaviivaa maaliin auringon laskiessa horisonttiin.

Sunset Beach Run on osa Suomen Luonnon päivän tapahtumaa Juhli Luontoa Yyterissä! sekä Yyterin Venetsialaisjuhlia. Se on kaikille sopiva elämyksellinen kuntoilutapahtuma, jonka helppokulkuinen reitti on mahdollista kiertää vaikka sauvakävellen maisemasta nautiskellen.

Tapahtuman järjestää Experience Production Ry. Lähtö ja maali sijaitsevat Yyterin Kylpylähotellin rannalla, ja osallistujien on mahdollista hyödyntää hotellin palveluja sekä valita alueen runsaasta tapahtumatarjonnasta itselleen mieluista ohjelmaa vaikka koko viikonlopuksi.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Salpalinja Trail Run, Lappeenranta 27.8.

DSC_0590Salpalinja Trail Run on Etelä-Karjalassa, Lappeenrannan historiallisissa maisemissa käytävä polkujuoksukisa. Matkoja on tarjolla 21 ja 9km sekä lapsille omat lenkit 5 ja 1km.

Salpalinja Trail Run käydään haasteellisilla ja monimuotoisilla reiteillä, jotka kulkevat pitkin Saimaan rantaa ja vaihtelevaa metsämaastoa. Alusta vaihtelee nopeakulkuisista hiekkateistä hitaisiin kivikoihin reitin mutkitellessa sekametsien, soiden ja mäntykankaiden keskellä. Mannermaisia korkeuseroja ei ole, mutta reitti sisältää useita 20-30 nousumetrin ylämäkiosuuksia.

Reitistä on pyritty suunnittelemaan riittävän vaativa, jotta teknistäkin haastetta ja askelpituuden muutosta on tarjolla riittävästi. Reitti on lisäksi suunniteltu kiertämään alueen komeimmat maisemat ja maaston yksityiskohdat. Nimensä mukaisesti erikoisuutena on Salpalinja, jota puolimaratonilla pääsee kokemaan panssarikaivannon ylityksessä ja kiviesteen keskellä juosten.

Kilpailun järjestämisestä päävastuussa on Raja-Karjalan Suunnistajat. Useat yhteistyökumppanit ovat järjestäneet tapahtuman yhteyteen ohjelmaa, ennen kilpailua on mahdollisuus perehtyä opastetusti Salpalinjan linnoitusrakennelmiin.

Kilpailukeskus sijaitsee Lappeen koululla. Alueella on myös järjestetty maksullinen lastenhoito, johon ilmoittautuminen tapahtuu etukäteen sähköpostilla.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen