Bodom Trail pisti ennätykset uusiksi

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna kisattussa Bodom Trailissa tehtiin ennätyksiä monilla rintamilla. Eniten huomiota herättivät Jere Pajusen ja Emelie Forsbergin uudet reittiennätykset, kisan kansainvälisyys ja ennätysmäinen osanottajamäärä. Kahden päivän aikana lähtöviivalla oli melko tarkkaan 2000 juoksijaa, joista maaliin asti selvisi 1979.

Kärjen tason koveneminen ja osanottajamäärien kasvu antavat suuntaa koko kaudelle, sillä kiinnostus polkujuoksuun kasvaa Suomessa edelleen hyvää vauhtia, ja se heijastuu varmasti muihinkin tapahtumiin. Suomen suurimman polkujuoksutapahtuman aseman vie heti toukokuun lopussa NUTS Karhunkierros, ja monissa kevään pienemmissä kisoissa on jo nähty osanottajamäärien reipasta kasvua.

Forsberg_Pajunen-kuvaaja_AapoLaiho

Bodom Trailin voittajat Emelie Forsberg ja Jere Pajunen. Kuva: Aapo Laiho

Uusia nimiä ja tason nousua

BUFF Trail Tourin avanneen Bodomin puolimaratonin ykköspallilla nähtiin tänä vuonna vaihtelua, sillä Henri Ansion haastamisesta ääneenkin puhunut huippusuunnistaja Jere Pajunen näytti kotimaan polkujuoksukisoja kahden vuoden ajan voittamattomana hallinneelle Ansiolle kantapäitä, ja Suunto Summit -tapahtumassa vieraillut Emelie Forsberg väläytti naisten puolella maailman kärkivauhtia.

Miesten tiukka mittelö näkyi myös siinä, että Ansio alitti oman viimevuotisen ennätyksensä 12 sekunnilla ja kolmanneksi juossut Tuomas Tervo ylitti maalilinjan alle minuutin päässä Ansiosta. Viiden parhaan keskiarvoaika oli reilut puoli minuuttia viimevuotista nopeampi, vaika reitti oli kärjen osalta arviolta vajaan minuutin hitaammassa kunnossa.

Naisten kärkipään tason nousu oli vielä selvempi kuin miehissä. Kärkiviisikko oli keskimäärin 3,5 minuuttia viime vuotta nopeampi, ja ilman Forsbergin aikaakin parannusta on 1,5 minuuttia. Kymmenen nopeimman naisen keskiarvo on peräti viisi minuuttia viimevuotista nopeampi. Alle kahden tunnin ehti tänä vuonna seitsemän naista viime vuoden neljän sijaan. Mielenkiintoinen poiminta on Hanna-Mari Siivosen seitsemännen sijan uusinta noin yhdeksän minuuttia viimevuotista nopeammalla ajalla.

FQ4A4914

Hanna Jantusen vauhdikasta menoa. Kuva: Aapo Laiho

Jantunen suomalaisnaisten ykkönen

Naisten kakkonen ja nopein suomalainen oli maantiepuolella meritoitunut Hanna Jantunen, joka kävi ensimmäistä kertaa kokeilemassa vauhtiaan BUFF Trail Tourilla. Eroa Forsbergiin jäi 3,5 minuuttia. Kolmanneksi ehti suunnistaja Anni-Maija Fincke kolmisen minuuttia Jantusesta. Kokonaiskisan kahdeksanneksi ylsi 23-vuotisten nopein Julia Silvennoinen.

Hanna Jantunen kertoi kisan sujuneen hyvin, mutta joutui antamaan muille tasoitusta teknisillä pätkillä. Forsberg oli noin 3km:iin asti Jantusen takana, mutta meni teknisessä alamäessä ohi. Välillä Jantunen löysi seuraa miesten letkoista, mutta harmitteli pudonneensa niistäkin hankalammissa alamäissä.

— Poluilla juokseminen on kivaa ja vähemmän monotonista kuin maantiellä kisaaminen. Jalatkin tuntuvat kestävän polkujuoksua paremmin, ja kisoista palautuu nopeammin, kertasi Jantunen havaintojaan. —  Tekniikka paranee vain harjoittelemalla, ja aloitinkin sen jo viime viikonlopun jäljiltä, eli kyllä minut varmasti nähdään jatkossakin poluilla, paljasti Jantunen muutama päivä kisan jälkeen.

DSC_0888

Bodom Trailin reittiä parhaimmillaan. Kuva: Poppis Suomela

 

Mielenkiintoinen kausi edessä

BUFF Trail Tourin kannalta tilanne on kutkuttelevan jännittävä. Moneenko kisaan Pajunen ja Jantunen osallistuvat kauden aikana? Millaista jälkeä tekevät viime vuoden kokonaiskisan voittajat, Ansio ja talvella pitkiin hiihtoihin keskittynyt Bodomin naisten kuutonen Maija Oravamäki? Entä miesten nelonen Jussi Nokelainen ja naisten viides Yvonne Gunell? Miten kovaan kuntoon Bodomin flunssan takia väliin jättänyt Jaana Mononen ehtii kesäksi? Vaikuttaa siltä, että Suomen polkujuoksun taso on hyvässä nousussa, ja kaudesta on tulossa todella mielenkiintoinen.

Kovia nimiä nähtiin kärjessä myös Bodom Trailin 12km:n kisassa, jonka voitot veivät hiihtäjä Maija Hakala ja Transvulcaniaan viimeistellyt Eetu Nordman. Naisten puolella aivan Hakalan kintereillä maaliin tulivat suunnistaja Riina Kuuselo, jonka nimi löytyy myös NUTS Karhunkierroksen 53km:n listalta ja viime kesän Tunturimaratonin ykkönen Reetta Peltonen.

Bodom Trail -kokonaisuuteen kuuluvat myös perjantaina juostu Bodom Team, joka melkein tuplasi viime vuoden osanottajamäärän ja kokosi poluille lähes 600 juoksijaa yritystiimeissä, sekä perjantai-illan Bodom Night, yksi harvoista Suomen yöpolkujuoksuista. Ainakin kolme osanottajaa urakoi ne molemmat ja vielä lauantaina 21km, eli epävirallisen Bodomin triplan.

Virallinen tuloslista sen sijaan löytyy Bodom Doublelta, eli perjantain yökisan ja lauantain 21km:n yhteistuloksista. Miesten tuplan kuittasi suvereenisti Jani Virta ja naisten vielä selkeämmin Mira Hämäläinen-Iho.

Buff Trail Tourin jatkuu toukokuun viimeisenä viikonloppuna NUTS Karhunkierroksella, jossa pisteitä on lähdössä tavoittelemaan lähes 800 juoksijaa. Koko tapahtuma kerää reilusti yli 2000 juoksijaa, eli tulossa on todellinen polkujuoksufestari. Palaamme ennakkotunnelmiin lähempänä kisaa.

Bodom Trailin tulokset: Trail + Night, Bodom Team.
BUFF Trail Tour Finland -pisteet toistaiseksi Bodom Trailin tulosten yhteydessä. Jatkossa tulossivu täällä.

DSC_9944-2

Bodom Nightin lumoa. Kuva: Poppis Suomela