Aulanko Tower Trailin ja Tahko Trailin vetäjien haastattelut

Trailrunning.fi yhytti Aulanko Tower Trailin Toni Tiaisen ja Tahko Trailin Hannu Airilan äänestyksen aattona toisen ehdokkaan, Aulangon suunnalta, jossa Airila oli sattumalta piipahtamassa muissa asioissa. Miesten tekemisiä on saatu seurata aikaisemminkin niin kisapoluilla kuin järjestelypuolella. Tapahtumien esittelyn löydät täältä.

Airila on järjestänyt mm. Kuopio Trail Cupia, joka on innostanut runsaasti juoksijoita poluille Kuopion alueella jo muutaman vuoden ajan. Airilasta on tuttua myös ääni – mies on nimittäin Vaarojen Maratonin monivuotinen kuuluttaja. Parhaiten Airila tunnetaan kuitenkin suunnistusmeriiteistään Kalevan Rastin riveissä ja Suomen maajoukkueessa.

Lahti Trail Runnersin aktiiveihin kuuluva Tiainen taas toimi kisan johtajana kahden vuoden ajan järjestetyssä Vierumäki Trail Maratonissa, joka kuului BUFF® Trail Touriin vuosina 2015-16. Kisan järjestäminen lopetettiin maanomistusolojen ja metsähakkuiden takia. Tiainen järjestää myös polkujuoksukouluja ja pyörittää polkujuoksuun erikoistunutta urheiluvälinekauppaa.

trailrunningfi-10

Hannu Airila (vas.) ja Toni Tiainen Aulangon näköalatasanteella. Kuva: Toni Seppälä

 

Esitimme miehille muutaman kysymyksen taustoittamaan kisaäänestystä:

Molempien tapahtumien suunnittelu oli alkanut jo ennen kuin BUFF Trail Touriin alettiin hakea uutta osakisaa. Mistä idea tapahtumaan syntyi?

Hannu: Tahko on vakiinnuttanut paikkansa pidettynä tapahtumakeskuksena: Tahko MTB kokoaa joka kesä yli 2000 polkijaa Tahkolle, ja Tahko Triathlonissa on yli 1000 osallistujaa. Kesällä 2019 Tahkolle tulee myös Fin5-suunnistusviikko, jonne odotetaan 4000-5000 suunnistajaa. Kuopiossa syksyisin pidetty Kuopio Trail Cup on kerännyt paljon kiitosta järjestelyistään, niin nyt halusimme yhdistää hyvät järjestelyt toimivaan tapahtumakeskukseen, ja laitoimme Tahko Trailin käyntiin.

Toni: Tutustuin Henry Aaltoon, joka on aktiivisesti mukana polkujuoksussa ja Tawastia Trail Clubin toiminnassa. Päädyin Henkan kanssa viime kesänä lenkille Aulangon maastoihin, ja jo pari vuotta tauolla ollut tapahtumajärjestäminen sai uuden kipinän kun hurmioiduin Aulangon maastoista, maisemista ja historiasta. Kypsyttelin ajatusta ja päätin alkaa viemään sitä eteenpäin. Toni Seppälä, jonka takapihan virkaa Aulanko toimittaa, oli miettinyt jo useamman vuoden noin 20km:n reittiä ja tapahtumaa Aulangolle ja innostui heti mahdollisuudesta osallistua tapahtuman järjestämiseen. Mukaan lähtivät myös Matias Pusa ja Antti Toivanen Lahti Trail Runners ry:n riveistä, ja näin oli vanha ydinporukka kasassa tekemässä tapahtumaa kahdella Hämeenlinnalaisella polkuasiantuntijalla vahvistettuna.

Missä vaiheessa suunnittelussa tällä hetkellä mennään? Mitä muuta on parhaillaan työn alla kuin BTTF-haku?

Hannu: Suunnitelmat ovat hyvällä mallilla, ja olen saanut osaavat tekijät jokaiselle vastuualueelle. Juuri äsken saatiin sovittua kisan jälkeinen huolto: suihkut, saunat ja pastabuffet ovat kaikki Break Sokos Hotel Tahkon tiloissa maalin vieressä. Ennen ilmoittautumisen aukeamista 1.12. meidän pitää vielä sopia monista käytännön asioista yhteistyökumppaneiden kanssa sekä varmistaa, että meillä järjestäjillä on kaikki osa-alueet huomioitu vastuutehtävien jaossa.

Toni: Suunnittelussa valmiina ovat kaikki päälinjat, joita onnistuneen polkujuoksukilpailun järjestäminen vaatii. Reittiin tehdään vielä pieniä viilauksia, jotta siitä saadaan mahdollisimman monipuolinen ja upea. Suunnitelmissa on myös lapsille oma sarjansa 10km:n ja 22km:n matkojen lisäksi. Haluamme järjestää tapahtuman, jossa on tarjolla ohjelmaa koko perheelle ja sinne halutaan tulla vuosi vuodelta uudestaan. Tulossa on myös oheisohjelmaa, josta tiedotamme heti kun järjestelyt niiden suhteen etenevät.

Omassa tapahtumassa olet tiiviisti kiinni järjestelypuolella, mutta toiseen ehdokaskisaan voisit jopa ehtiä juoksemaan. Kerro mikä siinä tapahtumassa itseäsi erityisesti kiinnostaa osanottajan näkökulmasta?

Hannu: Arvostan sujuvia palveluita, vaativaa ja kokemisen arvoista reittiä sekä iloista kisatunnelmaa.

Toni: Itselleni yksi mieluisimmista treenimuodoista on tunkkaaminen, ja viihdyn erityisen hyvin myös portaissa. Suomen pisimmät portaat houkuttelevat, jos niihin saisi vielä esimerkiksi Vaaroilta tutun mäkikirin kaltaisen väliajan. Tahko on itselleni kohtalaisen vieras paikka, joten jos vain aikataulu sen sallii, olen varmasti mukana osallistujana Tahkolla ensi kesänä.

Kerro omasta tapahtumastasi joku sellainen yksityiskohta, jota ei mainita kisan esittelyvideolla?

Hannu: Meille tulee kisakeskukseen maalihalaajat onnittelemaan halauksella jokaista maalintulijaa.

Toni: Iltajuhlassa osallistujat pääsevät tanssimaan suomirockin suurimpien hittien tahdissa. Ikimuistoiseen iltaan saattaa liittyä pieniä yllätyksiä, jotka paljastuvat vasta illan aikana mukana oleville…

Yhden lauseen vaalipuhe polkujuoksun aktiiviharrastajille, ja toinen sellaisille kuntoilijoille, jotka haluavat lähteä kokeilemaan polkujuoksua.

Hannu: Molemmille käy samat sanat: Tahko Trail on polkujuoksijan paras juhannus ikinä.

Toni: Aktiiviharrastajille Aulanko tarjoaa ainutlaatuisen reitin, maisemat, nähtävyydet sekä maalaistunnelmaa kisakeskuksessa, jonka 1952 Olympialaisiin rakennettu Olympiasauna rentouttaa kropan kohti seuraavia juoksuja. Ensikertalaiselle tarjolla on sopivasti haastetta, rennon yhteisöllinen tunnelma, eri matkavaihtoehtoja ja reilusti kannustusta reitin varrella.

Tuleeko äänestyksestä tiukkaa vääntöä? Tuloksesta riippumatta voittajia ovat juoksijat, sillä ensi kesälle tulee kaksi hienoa uutta kisaa, jotka voi juosta molemmat. Kuva: Toni Seppälä