Aulanko Tower Trail tuo Buff Trail Tourin uusille poluille

Kuva: Markus Sirkka /Metsähallitus

Viime syksynä yleisöäänestyksen perusteella Buff Trail Tourin osakilpailustatuksen ansainnut Aulanko Tower Trail esittelee polkujuoksijoille Aulangon ulkoilualueen polut lauantaina 30. kesäkuuta.

Aulangon upeille reiteille on lähdössä noin 450 juoksijaa, joita odottavat puistometsän hieno tunnelma, historialliset kiviportaat ja kansallismaiseman arvoon kohonneet näkymät Aulangon tornin juurelta. Tässä kisassa kannattaa todellakin siirtää katse välillä polusta ja peesiselästä ympäristöön!

Kisassa on kaksi matkaa, 13 ja 22km, joista Trail Tourin pisteitä jaetaan pidemmällä. Kyseessä on sarjan toinen ”lyhyt” osakisa Bodom Trailin lisäksi, ja se tarjoaa vauhtijuoksijoille mahdollisuuden näyttää ultramenijöille kantapäitä.

Pajunen määrää miesten tahdin

Miesten ennakkosuosikkina matkaan lähtee tällä kaudella jo Bodom Trailin ja juhannusaaton Tahko Trailin nimiinsä vienyt huippusuunnistaja Jere Pajunen, joka tosin on palautellut Tahkolta kesäflunssan merkeissä.

— Toisaalta jalat ovat saaneet palautua rauhassa, ja uskon olevani herkistävän flunssan jäljiltä hyvässä iskussa lauantaina, totesi mies optimistisena.

Kärkijuoksijoilla noin puolitoista tuntia kestävä kisa on Pajusen vahvuusaluetta.

— Odotan aika vauhdikasta kisaa muutamalla terävällä nousulla höystettynä. Voittoa lähdetään hakemaan, vahvisti Pajunen näkemyksen.

Pajusen ohjelmassa on tällä kaudella täysi neljän kisan Buff Trail Tour, sillä mies lähtee kokeilemaan maratonmatkaa maastossa Pyhä Tunturimaratonille ja huipentaa polkukautensa Vaaroilla.

Jere Pajusen vetävää askelta Tahkolla juhannuksena. Kuva: Aapo Laiho

Lähtölistalla on myös Henri Ansion nimi, mutta kutsu kansainväliseen Golden Trail Series -sarjaan sai Ansion suuntaamaan Mont-Blanc Maratonille, jota pääsemme jännittämään sunnuntaina. Ansion ja Pajusen seuraava kohtaaminen tapahtuu näillä näkymin vasta Vaarojen Maratonilla, jossa miehet todennäköisesti ratkaisevat myös koko kauden kuninkuuden.

Pajusen kantapäitä kolkuttelevat Aulangolla Jussi Nokelainen, Eetu Nordman, Jarkko Huovila, Janne Hietala, Tomi Mikkola ja Tuomas Keisteri.

Nordman tosin on viime viikkoina kärvistellyt maastossa juoksemista haittaavan jalkavaivan kanssa, ja on siksi epävarma suorituskyvystään. Hietala puolestaan kertoi juoksun kulkeneen vaihtelevasti toukokuun Helsinki City Maratonin jälkeen. Miehen päätähtäin on loppukesän Skyrunning-kisoihissa, ja Aulangolle tavoitteena on lähinnä kova treeni.

Niinpä palkintopallille voisi veikata ainakin Jussi Nokelaista, joka Bodomillakin ylsi Pajusen lähituntumaan. Nokelaisen tavoitteena on raastaa reitti läpi mahdollisimman vauhdikkaasti ja päästä nauttimaan kovasta kilpailusta.

— Sijoituksellisesti toki tähtäin on mahdollisimman korkealla, myönsi Nokelainen. — Podium olisi kova juttu!

Buff Trail Tourin johtopaikasta kisaavat Pajunen ja Keisteri, joka kahden kisan jälkeen on kokonaistulosten kolmospaikalla.

Naisilla kovatasoinen kisa tulossa

Naisten letkaa vetää todennäköisesti Hanna Jantunen, joka otti Bodom Traililla komean kakkossijan Emelie Forbergin jälkeen. Maantiemaratoneilla Suomen kärkeen kuuluva Jantunen on tällä kaudella ottanut polkujuoksut tiiviimmin ohjelmaan, ja on vahva ehdokas jopa koko Tourin ykköseksi.

— Valitettavasti juoksumäärät ovat alkukesästä jääneet todella vähäisiksi, harmitteli Jantunen kisan aattona. — Sääret ovat vähän vihoitelleet, joten viime aikoina on tullut treenattua oikeastaan kaikkea muuta kuin juoksua. Katsotaan miten jalka kestää, vai joudunko lyhentämään matkaa 13 km:iin.

Omalla normijuoksulla Jantunen saa kisan jälkeen päähänsä Trail Tourin johtajan Buff-lippiksen, joskin yhteispisteiden kolmonen Mirva Purkunen voi onnistuessaan viedä johtopaikan kolmen kisan pisteiden turvin. Karhunkierroksen jälkeen sarjan kokonaisjohdossa oleva Maija Oravamäki ja kakkonen Josefin Sadvik eivät starttaa Aulangolla.

Hanna Jantunen Bodom Traililla. Kuva: Aapo Laiho

Kisan toinen suosikki on Jaana Mononen, jonka kevätkausi meni piloille sairastelujen takia. Nyt Mononen on ilahduttavasti kuntoutunut ja saanut jo hyvän treenijakson alle.

— Olen ollut viivalla vasta kerran, Kytäjä Traililla. Siellä kisa meni rennosti teputellen, koska alla ei ollut yhtään tehoharjoitusta. Aulangolla pitäisi jo pystyä juoksemaan reippaasti. Kisaan lähdetään aina voittamaan, eli siinä tämänkin kerran tavoite, linjasi Mononen.

Kärkisijoista mittelee myös Bodom Trailin viitonen Yvonne Gunell, joka odottaa hyvillä mielin lauantain kisaa. Gunellin päätavoitteet ovat suunnistuksessa, mutta Bodomin ja Aulangon lisäksi hän on osallistumassa Nuuksio Classiciin ja harkitsee myös Vaarojen Maratonia, mikäli paikat kestävät. Näin Gunell on yksi suosikeista koko kauden lopputuloksissa.

Karhunkierroksen 33km:n voittaja Reetta Peltonen pääsee nyt ensimmäistä kertaa tällä kaudella jahtaamaan Trail Tourin pisteitä, koska joutui säästeli kevään kisoissa polveaan lyhyemmillä matkoilla. Peltonen lähtee matkaan hyvissä tunnelmissa, ja kertoi treenien sujuneen kivasti.

— Reitti vaikuttaa todella hienolta ja haastavalta, ja odotan sitä innolla. Kisassa on mukana monia kovia nimiä, joten en aseta itselleni erityisiä tavoitteita, summasi Peltonen ennakkotunnelmia.

Eija Hartikainen puolestaan kertoi menon olleen toukokuisten Espanjan MM-kisojen jälkeen vaihtelevaa.

— Mielenkiinnolla odotan kuinka lauantaina kulkee. Vähän on flunssan oireita ilmassa, mutta jospa se on ohimenevää. Eletään kisa kerrallaan ja mennään sen mukaan kesää eteenpäin, valotti Hartikainen kauden näkymiä.

Kisaan ei enää oteta uusia ilmoittautumisia, mutta viime tipan juoksupaikoista kiinnostuneet voivat kysellä peruutuspaikkoja kisapaikalla hyvissä ajoin lauantaiaamuna. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niitä löytyy kyllä.

Hanna Jantusen ja Reetta Peltosen kommentit lisätty 29.6.

 

Kisan nettisivut

Livetulokset ja väliajat

Buff Trail Tourin yhteispisteet

Lue myös Trailrunning Finlandin juttu, joka avaa kiinnostavasti kisan taustoja.