Aulangon maastot juoksijoiden mieleen – Pajunen ja Jantunen päämatkan ykköset

Jere Pajunen piti kovinta vauhtia Aulangon hienoilla poluilla. Aulangon torni taustalla, nousua rannasta tornin juurelle 70m. Kuva: Juha Saastamoinen /Onevision.fi

Ensimmäinen Aulanko Tower Trail keräsi kesäkuun viimeisenä päivänä neljäsataa juoksijaa Aulangonvuoren komeisiin metsiin ja maisemiin. Reitti ja järjestelyt keräsivät kehuja, joten toivottavasti Aulangosta vakiintuu uusi polkujuoksun merkkitapahtuma Etelä-Suomeen.

Yksi Aulangon erityispiirteistä on 1800-luvulla perustettu puistometsä, jonka alkuajoilta maastossa on paljon kärryteiden pohjia ja muita hyväkulkuisia polkuja. Niinpä varsinkin lyhyempi 13km:n reitti tarjosi juoksijoille erittäin vauhdikasta menoa.

Vauhtia hidastivat kuitenkin alueen suuret korkeuserot: Aulangon näkötornille kiivettiin kahdesti, ja välillä käväistiin kieppi noin 70m alempana Aulangonjärven rannassa. Etureidet pääsivät alamäissä tehokäyttöön, ja hapenotolle oli kysyntää nousuissa.

Upeiden näkymien ja nopeiden polkujen lisäksi juoksijoita ilahdutti Aulangolla vanhan puistometsän monimuotoisuus: visakoivumetsiköt, hulppeat hongikot ja satumaiset kuusikot olivat kaukana tyypillisestä suomalaismetsästä.

Kisan johtaja Toni Tiainen myhäili kisan jälkeen tyytyväisenä ja käänsi katseen jo ensi vuoteen:

— Kova puristus tämä on ollut, mutta taisi mennä aika hyvin. Todella positiivista palautetta on tullut. Reitistä tykättiin erityisesti, joskin muutamat osanottajat pitivät sitä liian helppona. Selvitämmekin jatkossa mahdollisuutta käyttää yhtä luonnonsuojelualueen läpi menevää polkua, joka korvaisi kilometrin ulkoilutietä.

Visakoivuja Aulangon puistometsässä – ei niin tyypillistä suomalaismetsää. Kuva: Terho Lahtinen

Pajunen irtosi paukusta

Kisassa tahdin määräsi edeltävien päivien flunssasta riittävästi toipunut Jere Pajunen, joka irtautui letkasta jo alkunousussa. Pajunen pysäytti kellon 22km:lla aikaan 1:28:25.
— Alun leveä ura ja nousu sopii minulle hyvin, ja muut eivät pitäneet vauhtia, joten aloitin itse aika reippaasti. Eipä sitten tarvitse metsäpoluilla ohitella. Kisa meni muuten hyvin, mutta lopussa krampit uhkasivat iskeä päälle, summasi mies kisan kulkua.
— Matkan varrella muutamassa kohdassa näin, että Nokelainen oli ainakin minuutin päässä, mutta pidin kuitenkin vauhtia loppuun saakka. Aikaero vaikuttaa suoraan muiden pisteisiin, niin piti jo vähän pedata asemia loppukauteen.

Seuraavaksi Pajunen juoksee parin viikon päästä Pallaksella 30km.
— En ole koskaan juossut poluilla maratonia, joten pitää totutella pidempiin matkoihin vähitellen. 43km on ohjelmassa sitten Pyhällä ja Vaaroilla. Uskon kyllä, että perusvauhtini riittää aika hyvin, vaikka matkalla vähän väsyisikin, Pajunen arveli mahdollisuuksiaan pidemmillä matkoilla.

Hopeasijalle neljä minuuttia Pajusesta ehti Hölkkämäyrien Jussi Nokelainen, joka kertoi juoksun kulkeneen hyvin.
— Otin alun rauhassa, ja arvelin, että osa kovempaa startanneista hiipuu matkalla. Noin kuuden kilometrin kohdalla nousinkin toiseksi. Pajunen meni omaa vauhtiaan, siihen en yrittänytkään mukaan.
Nokelaisen seuraava startti on Pallaksen 55km, ja siellä mies tavoittelee jälleen kärkisijoilla ja Buff Trail Tourin johtopaikkaa.

Kisan kolmonen Paimion Rastin Ari-Pekka Joensuu ja nelospaikan nousujohteisella juoksulla lunastanut Tomi Mikkola ylittivät maalilinjan reilut 7min Pajusen jälkeen.

Aulangon maisemia piti pysähtyä ihastelemaan, vaikka kello kävi. Kuva: Jari Anttonen / @JOA Photography

Jantunen hallitsi naisten kisaa

Naisten 22km:n matkan vei ajalla 1:43:38 ja selvällä erolla seuraaviin Hanna Jantunen, joka kehui kisaa ja reittiä lämpimästi.
— Tykkäsin kovasti, sopivan vauhdikas. Oma juoksu sujui hyvin, jalkakin kesti kunhan se ensin lämpeni. Tiesin olevani kärjessä, mutta en tiennyt tilannetta takana, joten piti pitää vauhtia loppuun asti, kertoi Jantunen.
— Nyt pitäisi saada pitkiä lenkkejä alle Nuuksiota varten, joka on tähtäimessä seuraavaksi. Olen tosi vähän päässyt juoksemaan kevään aikana jalkavaivan takia, suunnitteli Jantunen kesän ohjelmaa.

Kolmanneksi sijoittui Pargas IF:n Yvonne Gunnell, joka oli varsin tyytyväinen juoksuunsa.
— Meni oikein hyvin kuntoon nähden, oli mukava kisa. Seuraavaksi sitten Nuuksioon, joka kerrankin ei ole SM-suunnistuksen kanssa päällekkäin, kommentoi Gunell.

Kakkospallilla nähtiin hienoinen yllätysnimi Oona Hilkamo noin 6min Jantusen perässä.
— Olin laskeskellut, että top 5 sijoitus olisi tässä kisassa hyvä, mutta hopea oli kyllä pieni yllätys, myönsi nainen itsekin. — Toisaalta oma aikatavoite oli juurikin 1:50, eli vauhti ei yllättänyt.

Tähän mennessä vain muutamia polkujuoksukisoja juosseelle Hilkamolle Aulanko Tower Trail oli ensiesiintyminen Buff Trail Tourilla.
— Oma urheilutaustani on muodostelmaluistelussa, mutta olen aina jonkin verran lenkkeillyt. Viime vuoden keväällä aloitimme kavereiden kanssa treenaamaan juoksua säännöllisemmin, ja monipuoliset treenit nostivat juoksukunnon nopeasti ihan uudelle tasolle. Porukan valmentaja Jarno Mehtiö juoksee polkukisoja, ja sai meidätkin innostettua poluille, kertoi Hilkamo päätymisestään polkujuoksun pariin.

— Kauden päätteeksi osallistuimme Syys Sipoonkorpi Trailiin, jossa voitin naisten 21km:n kisan. Tämä tietysti nosti motivaatiota, ja juoksin ensimmäistä kertaa koko talven. Tein treeniohjelmankin tämä kesä mielessä, NUTS Pallas 55km päätavoitteena. En ole niin pitkää matkaa koskaan juossut, eli sinne lähden lähinnä kokeilemaan, miten kroppa kestää. Ensi kaudella tavoitteena olisi juosta enemmänkin BTTF-kisoja ja taistella tourin kärkipaikoista.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Hilkamon nousua maamme polkujuoksukärkeen – joskin taisteluun kärkipaikoista hän näyttää osallistuvan jo vuoden edellä omaa aikataulua!

Naisten 22km:n kärkikolmikko: Oona Hilkamo (vas.), Hanna Jantunen ja Yvonne Gunell. Kuva: Terho Lahtinen

Haajasen tehotreeni suunnistuskatsastuksiin – Rytkönen nopein miesten 13km:lla

Päivän nopein nainen oli SK Pohjantähden suunnistaja Sofia Haajanen, joka otti 13km:lla suvereenin voiton ajalla 57:00. Aulangolla paljon treenannut Haajanen valmistautui kisassa seuraavan viikonlopun suunnistuksen MM-katsastuksiin.
— Mukavan vauhdikas reitti, tuttuja polkuja. Suunnistajalle tämä oli kuin sileän kisa, luonnehti Haajanen kisareittiä pieni pilke silmäkulmassa.
— Viikon päästä on suunnistuksen MM-katsastus, tämä oli viimeinen kova treeni ennen sitä. Jos kisalippua ei irtoa, jään lomalle, ja sitten voisi kierrellä vaikka polkujuoksuja, Haajanen tuumasi maalihaastattelussa.

Toiseksi sijoittui Salomon-Suunto Racing Teamin Jaana Mononen, jonka päivän kulku ei ollut kohdallaan, ja matka vaihtui lennosta lyhyempään. Kolmas oli FMR:n Katri Virtanen.

Miesten 13km:n ykkönen oli Kalle Rytkönen, joka ajalla 54:34 oli ainoa Haajasen edelle ehtinyt mies. Myös Rytkönen jätti kilpakumppaneita minuuttikaupalla. Seuraavina maalissa olivat Aleksi Palo (FMR) ja Jussi Laimio.

Sofia Haajanen matkalla Aulanko Tower Trailin 13km:n naisten ykköseksi. Kuva: Jari Anttonen /@JOA Photography

BUFF Trail Tourin kärjessä herkullinen tilanne

Naisten BTTF-ykkösen lippis lähti Aulangolla odotetusti Hanna Jantusen matkaan. Päivän viitonen Mirva Purkunen on toisena kolmen kisan pisteillä ja Jantusen tapaan kaksi kisaa juossut Maija Oravamäki kolmantena. Koko kautta ajatellen Gunell on hyvissä asemissa neljäntenä, ja Hilkamo ilmoittautui myös ehdokkaaksi koko kauden kärkisijoille.

Aiempiin vuosiin verrattuna naisten tilanne on huomattavasti tasaisempi ja ilahduttavasti kärkikolmikon valmennusstipendejä kärkkyy entistä enemmän ehdokkaita.

Miesten sarjassa BTTF-johtajan lippiksen painoi päähänsä Aulangolla 11:nneksi sijoittunut Tuomas Keisteri, joka on juossut tähän mennessä kaikki kolme kisaa. Kahdella voitolla Jere Pajunen on vain parin pisteen päässä. Jussi Nokelainen ja Ari-Pekka Joensuu ovat seuraavina, hyvissä asemissa koko kauden kannalta.

Edellisten vuosien ykkönen Henri Ansio on kisannut tänä vuonna menestyksekkäästi ulkomailla. Ansiolla on juossut vasta yhden BTTF-kisan, mutta ehtii vielä mukaan mittelemään kotimaan kauden herruudesta. Ansion seuraava kisa on Pallaksella.

Ansion ja Pajusen starttien mennessä ristiin näyttää siltä, että miesten BTTF ratkeaa vasta Vaaroilla. Myös Nokelainen on todennäköisesti ennen Vaaroja iskuetäisyydellä. Sama tilanne on todennäköisesti myös naisissa, koska Jantunen ja Oravamäki osuvat sopivasti eri kisoihin, ja Gunell ja Hilkamo ehtivät saada myös kerätä hyvät pisteet ennen finaalia.

Herkkua tarjolla kaikille

Kärkituloksissa on oma jännityksensä, mutta tärkeintä on huomata, että polkujuoksutapahtumat tarjoavat osallistujilleen huikaisevia elämyksiä, haasteita ja tavoitteita, joista voi nauttia millä sijalla tahansa. Paitsi juoksijoiden, myös polkujuoksutapahtumien taso Suomessa on noussut tällä kaudella merkittävästi, joten nyt jos koskaan kannattaa tutustua kisakalenteriin.

Aulanko Tower Trailin nettisivu

Aulanko Tower Trailin tulokset

Buff Trail Tour Finland tulokset

Vauhtipolkua Aulangon mäntykankaalla. Kuva: Terho Lahtinen